Klubin historia

Club de Leones Torremolinos/Suomi – poimintoja toimintavuosilta

Kun sotiemme jälkeinen rakentajasukupolvi 1980-luvun lopulla yhä enenevässä määrin alkoi muuttaa Pohjolan pakkasia pakoon ”etelän lämpöön”, kasvoi Costa del Solin suomalaissiirtokunta niin, että 1990-luvulla voitiin puhua jo noin 12 000 ihmisestä.

Tulijoiden joukossa oli luonnollisesti myös aktiivisessa leijonatoiminnassa mukana olleita. Heräsi ajatus, että Espanjassa voitaisiin harrastaa samoja asioita kuin Suomessakin – onhan leijonatoiminta maailmanlaajuista. Ajateltiin, että suomalaiset leijonat voisivat ulkomaillakin ylläpitää sosiaalista identiteettiään veljeskunnan välityksellä.

Suomenkielisen klubin taustalla on ollut leijona-aatteen ohella myös halu kuulua ryhmään, jolla on yhteisiä symboleja ja päämääriä.

Erilaisten, osin byrokraattistenkin, vääntöjen jälkeen voitiin 24. helmikuuta 1992 pitää klubin perustava kokous. Paikalla oli 16 tulevaa veljeä, jotka siis päättivät perustaa Espanjan Aurinkorannikolle suomenkielisen Espanjan Lions-liiton alaisen leijonaklubin. Sen nimeksi hyväksyttiin myöhemmin CLUB de LEONES TORREMOLINOS SUOMI. Paikallinen espanjalainen Club de Leones Torremolinos suostui ilomielin kummiklubiksi.

Huomioitavaa on, että klubimme on suomenkielinen ja suomalaisista koostuva, mutta organisatoorisesti se on espanjalainen ja kuuluu Espanjan liiton 116B-piiriin, 1. alueen (region) IIA-lohkoon (zona).

Klubin nimestä huolimatta (”Torremolinos”), klubiveljet asuvat ja toimivat koko Costa del Solin alueella.

Marraskuun 21. päivänä 1992 vietettiin Charter Night-juhlaa, jonka yhteydessä pidettiin klubin perustamisasiakirjan allekirjoitustilaisuus. Nimensä asiakirjaan kirjoitti 21 veljeä. Juhlatilaisuuden vuosi oli sattumalta Suomen itsenäisyyden 75. juhlavuosi ja samalla kansainvälisen leijonatoiminnan 75. juhlavuosi.

Klubin kokoukset alkoivat sujua totuttuun suomalaiseen tapaan rutinoidusti; olihan klubissa jäseninä paljon jo Suomessa leijonatyössä mukana olleita. Keväällä 1993 järjestettiin kevätjuhla, jota vietettiin yksityiskodin puutarhassa.

Kevätjuhlaperinne on säilynyt vuosien saatossa, vaikka sen pitopaikka onkin muuttunut.

Klubin perustamiskokouksen tienoille helmikuun loppuun on vuosittain sijoittunut Gala Primavera-juhla, joka tunnetaan myös nimellä Kevättanssiaiset. Kyseessä on rannikon suomalais-societyn yhteistapahtuma, ruokailun ja tanssin sävyttämä iloinen ilta.

Suomalaissiirtokunnan keskuudessa klubi on arvostettu. Se osallistuu eri suomalaisyhteisöjen perustaman Aurinkorannikon Suomalaisyhteisöjen Neuvottelukunnan työhön ja järjestää vuorollaan mm. koko rannikon kattavan Suomen itsenäisyyspäiväjuhlan, yhteistyössä Neuvottelukunnan kanssa.
Klubille on ollut suuriarvoista se, että leijonajärjestön kansainvälinen johtaja PID Aimo Viitala on usein nähty vieras kokouksissa. Hän on tehnyt yli 50 vuoden ajan leijonatyötä eri puolilla maailmaa. Klubi on Kanariansaarilla Las Palmasissa toimivan suomalaisen leijonaklubin kummi sekä Costa Blancalla Torreviejassa sijaisevan suomalaisen leijonaklubin ystävyysklubi.

Costa del Sol on turistialuetta ja onkin luonnollista, että suomalaiset leijonaveljet lomalla ollessaan käyvät paikkaamassa. Tähän perustuu se, että CLUB de LEONES TORREMOLINOS/SUOMI on 22 ensimmäisen olemassaolovuotensa aikana vastaanottanut 2 500 (2014) vierailijaa. Tämä on tiettävästi maailmanennätys kansainvälisen leijonajärjestön piirissä. ME PALVELEMME myös näin.

Ladytoiminta on klubin olemassaolon aikana ollut kiitettävää. Eri tilaisuuksien käytännön järjestelyt sekä mm. arpojen mynnit ovat olleet naisten vastuulla kiitettävin tuloksin. Ladyt pitävät säännöllisesti oman kuukausikokouksensa.