Leijonien helmikuun kalenterissa on kaksi hienoa tapahtumaa:
La 15.2. Primavera tanssit
Su 23.2. Liikuntatapahtuma Liikekannallepano
Ennen pääsiäsiajan paastoa on karnevaaliaika.
Karnevaaliajan päättää ja paastoajan aloittaa Tuhkakeskiviikko.
Roomalaiskatolisessa kirkossa tuli 1000-luvulla tavaksi sirotella paastonajan aluksi ylleen tuhkaa katumuksen ja parannuksen merkiksi. Tästä sai nimensä Tuhkakeskiviikko. Nykyään se on toinen Katolisen kirkon velvoittavista paasto- ja lihastapidättäytymispäivistä (abstinenssipäivä).
Karnevaalikautta juhlitaan kaikkialla katolisissa maissa. Espanjan kuuluisimpia karnevaaleja ovat Kanariansaarten Teneriffan ja Andalucian Cádizin karnevaalit. Kannatta aloittaa aiheeseen tutustuminen kotoisasti Málagasta, jonka meno muistuttaa Cádizia. Jos mielit Cádiziin, joka on aina hyvä useamman päivän kohde, varaa majoituksesi hyvissä ajoin. Teneriffan karnevaalit lienevät Euroopan suurimmat ja muistuttavat eniten Rion karnevaaleja.
Cádizin karnevaalit vetävät hyvin vertoja Teneriffalle, mutta niiden keskiössä on enemmän musiikki ja huumori. Cádizin asukkaita pidetään Espanjan fiksuimpina ja teräväkielisimpinä. Siksi myös karnevaalien hauskinta antia ovat satiiriset musiikkiryhmät, jotka sekä lauluillaan että asuillaan ’tekevät selvää’ kohteistaan, jotka yleensä ovat poliitikkoja tai muita julkisuuden henkilöitä.
Tässä Heli Maria Koskisen / espanja-loma.fi erinomainen kuvaus karnevaaleista.
Karnevaalien aikana lauluryhmät käyvät virallista kisaa keskinäisestä paremmuudesta. Cádizissa viralliset esitykset pidetään Falla-teatterissa, Málagassa esiintymispaikkoina ovat Alameda- ja Cervantes-teatterit.
El Concurso Oficial de Agrupaciones del Carnaval (COAC)
Lauluryhmät jaetaan eri sarjoihin:
Las chirigotas ovat hauskimpia ja julkeimpia
Las comparsas ovat jonkin verran vakavampia
Los coros (kuorot) ovat 40 henkisiä ryhmiä
Los cuartetos (kvartetit) 3-5 hengen kvartetteja
Las Ilegales (laittomat) ovat ryhmiä, jotka eivät osallistu kilpailuun
Teattereiden lisäksi ryhmät esiintyvät eri puolilla kaipunkia joko kaduilla tai kulkueissa. Myös yleisön odotetaan pukeutuvan karnevaaliasuun. Se auttaa tunnelmaan pääsyä.
Menoon kuuluu paljon muutakin; ruokaa ja paikallisherkkuja, juomaa, karnevaalikuningattaren ja muiden ’merkkihenkilöiden’ valinta ja myös ohjelmaa lapsille, kuten nukketeatteria ja lasten musiikkia.
Cádizissa laulukilpailujen karsinnat alkavat jo tammikuussa ja finaalit ovat 20 ja 21.2. Varsinaisesti karnevaalit alkavat la 22.2.2020. Silloin karnevaalit tulevat kaduille. Cádizilaiset (gaditanos) eivät malta lopettaa Tuhkakeskiviikkoon vaan juhla jatkuu maaliskuun 1. päivään.
Cádizin ohjelma tästä.
Málagan karnevaalit 2020 ovat la 15.2.2020 – su 23.2.2020
Karnevaaleilla on pitkät perinteet, mutta diktatuurin aikana ne olivat kielletyt. Málagassa ne aloitettiin jälleen säännöllisesti 1980, joten nyt 0n juhlavuosi.
Täältä löydät hyvän englanninkielisen listauksen varsinaisen karnevaalikauden tapahtumista pe 22.2. – su 1.3.
Ja tässä linkki kuorojen virallisen laulukilpailujen ohjelmaan espanjaksi.
Laulukilpailut, COAC, el Concurso Oficial de Agrupaciones Carnavalescas.
Karsinnat alkavat jo 31.1. ja suuri finaali on 14.2. Cervantes-teatterissa.
Kaikkia Málagan tapahtumia urheilua, kulttuuria ja tietenkin karnevaaleja pääsee näkemään Málagan nettikanavalla: http://www.101tv.es/
Monin paikoin karnevaalit päätetään sardiinin hautajaisiin ja ilotulitukseen.
Málagassa, jonka asukkaita myös bogueroneiksi kutsutaan, haudataan tietysti sardelli (bogueron). Täällä tämä tapahtuu karnevaalien viimeisenä sunnuntaina – Domingo de Piñata.
Meillä viikkoa aikaisemmin Laskiaissunnuntai.
Sardelli haudataan juhlakulkueessa Malaquetan rannalle.