El Chorron alueella on paljon nähtävää ja aktiivisille myös tehtävää.
Paikalle pääsee mukavasti omalla autolla, jolloin tulomatka kannattaa tehdä Ardalesin kautta. Paluumatkan voi sitten tehdä myötävirtaan Aloran suuntaan. El Chorroon pääsee myös bussilla tai junalla Málagasta.
Kuvat alla vuodelta 2012, jolloin vanha Kuniinkanpolku oli ’ennallaan’.
Kuninkaanpolku
Heli Maria Koskinen / espanja-loma.fi on koonnut hienolla tavalla omaan juttuunsa kaiken olennaisen Kuninkaanpolusta sen historiaa unohtamatta. Tässä kerrankin täytyy suositella pelkkää nojatuolimatkailua ja se koskee Heli Mariankin jutussa linkitettyä videota Kuninkaanpolusta ennen kunnostusta – kannattaa katsoa – ei kokeilla. Nykypolun kävely kylläkin on mukavaa, jos ei kärsi huimauksesta.
Reitti on erittäin suosittu ja reitille pääsee kerrallaan rajoitettu joukko, joten kannattaa tehdä varaus ajoissa. Heli Marian sivuilla on linkki Caminito del Reyn omille kotisivuille englanninkieliseen varausosioon. Sivu saattaa aueta erittäin hitaasti ja näyttää odotellessa virheilmoitusta. Ole kärsivällinen.
Reitille voi päästä myös suomalaisyhteisöjen tai lehtien lukijamatkoilla. Tarkkaile ilmoituksia.
El Chorron laakso on aina ollut oikea nuorten ja hyväkuntoisten puuhamaa. Seutu on ja on ollut erityisesti kiipeilijöiden suosiossa. Tarjolla on myös hienoja vaellusreittejä vaikka El Chorron voimalalta El Pobastroon ja edelleen Ardalesin kaupunkiin. Yläjuoksulla ja sen järvillä on mahdollisuus melontaan ja uintiinkin.
Voimalaitos ja hupun näköalapaikka
El Chorrossa on Tajo-joen voimalaitos ja kaksi patoallasta. Kuvan ylempi allas on huipun näköalapaikalla. Voimalaitos oli ensimmäinen Espanjaan rakennettu kiertovesivoimala. Päivisin, kalliin sähkön aikaan vettä juoksutetaan yläsäiliöstä putkea pitkin alas ja yläsäiliö täytetään jälleen edullisen yösähkön aikaan. Laitoksen tulos syntyy päivä- ja yösähkön hinnan erosta. Tie huipulle tarjoaa sinänsä hyvät näköalat ja huipulla on pieni P-alue ja näköalatasanne, Mirador Tajo Encantada. Siellä on myös toiminut pieni kahvila maatalon yhteydessä. Sen toiminnasta ei ole tuoretta tietoa.
Tie huipulle (MA-448) kääntyy loivasti vasemmalle n. 2 km Chorrosta Ardalesin suuntaan (ylöspäin). Tienviitassa on nimi Pobastro. Se näkyy parhaiten laskeuduttaessa Ardalesin suunnasta kohti El Chorroa, jolloin käännytään erittäin jyrkästi oikealle.
Google-kartta alueesta.
Pobastron linnanrauniot
Tänne päästäkseen pitää jättää auto tien varren P-alueelle, josta lähtee kävelypolku linnalle. Kohde ei sovellu huonosti liikkuville.
Pobastron linna liittyy musulmaanien (maurien) sisäisiin välienselvittelyihin 800- ja 900 lukujen vaihteessa. Linnasta käsin kenraali Umar Ben Hafsun puolustautui ja johti joukkojaan, jotka vastustivat Córdoban Umayyad-kalifin valtaa ja tietenkin erityisesti verotusta. Hänen joukkoihinsa liittyi paljon mozarabeja (Maurien tavat omaksuneita kristittyjä), joiden verotaakka saattoi olla jopa 3½ kertainen oikeauskoisiin nähden. Liike saavutti jonkin aikaa menestystä ja valtasi linnoja ja maa-alueita Málagan-Gordoban-Sevillan akselilla. Myöhemmällä iällään kenraali teki suuren virheen kääntymällä kristityksi. Tällöin hän menetti suurimman osa mauri-tuestaan. Hän kuoli luonnollisen kuoleman 917 ja jätti kapinaliikkeen johdon pojilleen. Abd-ar-Rahman III:n armeija valloitti linnan vuonna 928. Umar Ben Hafsunin ja yhden hänen poikansa ruumiit kaivettiin esiin ja ristiinnaulittiin lähelle Córdoban suuren moskeijan portteja.
Wikipedia, mozarabit suomeksi
Spainthenandnow,englanniksi
Bobastroruins, englanniksi