Alhama de Granada

Tähän kohteeseen on lähes pakko tulla yksityisautolla, jos aikoo tehdä päiväretken. Bussiliikenne on erittäin harvaa, mutta pidempään oleskeleva ’repputuristi’ tai kylpyläasiakas pääsee kyllä perille ja poiskin aikanaan. Viikonloppumatka ei ole huono ajatus.

Kohdetietoa
Etäisyys Fuengirolasta 130 km, 1h 30min, AP46 (maksullinen alle 5€) tai
113 km / 1h 30 min MA20, Velez Málagan kautta.
Reitit googlemapsissa
Maisemien vuoksi kannattaa ajaa ympyräreitti.
Lomasesongin aikaan pysäköinti kaupungissa voi muodustua ongelmaksi. Työryhmän vierailujen aikana (lokakuu, joulukuu) kaupungin keskusaukiolla on aina ollut tilaa.
Kaupungissa on kolme kohdetta:
Alhama joen kävelyreitti,
jonka voi taivaltaa lyhyen tai pitkän kaavan mukaan.
Kuumat rikkilähteet ja kylpylä.
Kaupunki itse ja sen historia.
Kaupungin turistitoimistosta saa mukavan kartan, jonka avulla voi suunnistaa sekä kävelyreitillä että itse kaupungissakin. Kaupunki myös järjestää erittäin aktiivisesti erilaisia kulttuuritapahtumia, joista saa tietoa kaupungin sivuilta. Hauska lisävaruste älypuhelimiin on kaupungin opas-sovellus, joka auttaa kulkemaan omien mieltymysten mukaisen nähtävyyskierroksen kaupungissa ja kertoo kunkin kohteen kohdalla siihen liittyvät faktat. Nojatuolimatkailijoille vinkiksi, että sovelluksen käyttäminen ei vaadi fyysistä läsnäoloa. Sovellus on saatavissa sekä a- että i-laitteisiin. Hae ’Turismo de Alhama’. Sovelluksessa näkyy myös jokivarren kävelyreitti ja sen nähtävyydet.

Kävely Alhama-joen kanjonissa
Alhama-joki virtaa etelästä pohjoiseen. Se saa alkunsa etelän vuoristosta. Joki on melko mahtaileva nimi, mutta kyllä siinä loppukesästäkin vettä virtaa. Joki on padottu kävelyreitin eteläpäässä ja padon taakse on muodostunut kosteikko-lampi. Lammella voi tarkkailla lintuja ja sen itälaidalle on rakennettu tarkkailupistekin.
Kävelyreitti kulkee joen rannan tuntumassa patokosteikon ja kylpylän välillä. Itse kaupunki on suunnilleen reitin puolivälissä. Koska reitti kulkee jokilaaksossa ja se on hyväkuntoista kävelytietä, reitti sinällään on helpohko. Kuitenkin laskeutuminen reitille kaupungin kohdalta ja vastaavasti paluu kaupunkiin on jyrkähköä ala- tai ylämäkeä. Tosin hyväkuntoista kivettyä katua tai hyviä portaikkoja pitkin. Tämän voi välttää ainoastaan aloittamalla vaelluksen jo rikkilähteiltä, jolloin edestakaista matkaa kertyy n. 9 km yhteensä. Lyhin reitti kaupungista kosteikolle on n. 3km edestakainen matka. Kun arvioit aikaa, ota huomioon pysähtelyt kuvaamaan ja ihailemaan maisemia. Niiden vuoksi matka kannattaa.
Lähes kaikissa jutuissa on samasta paikasta otettu kuva kuin meilläkin. Toki se on mainio kuvauspaikka.

Todisteeksi siitä, että ryhmämme on myös kävellyt reitillä, julkaisemme tässä toisenkin kuvan, joka on otettu reitin varresta kaupunkiin päin.

Balneario – Rikkikylpylä
Kylpylähotelli sijaitsee joen varressa muutama kilometri kaupungin pohjoispuolella. Kylpylässä voi viettää päivän tai useampia. Hinnat vaikuttavat espanjalaisittain korkeilta. Tarjolla on erilaisia erikoiskylpyjä. Päivävieraille löytyi joko päivälippu tai pelkkä uimalippu altaaseen. Koska joki virtaa patolammesta, jossa oleskelee paljon lintuja, sen vesi ei oikein houkuttele uimaan eikä joen varressa ole hyvää paikkaakaan. Siinä mielessä ehkä kylpylän altaan käyttäminen voi houkutella. Työryhmä ei kokeillut. Hotellin iso allas on suljettuna siestan aikana. Saamamme tiedon mukaan pienemmät altaat ovat avoinna.
Hotellin nettisivut.

Kylpylän vieressä joen rannalla on alkuperäinen ja yleisölle avoin rikkilähde. Se ei oikein houkutellut ja käyntimme aikana siellä oli jo riittävästi porukkaa. Allas on melko pieni.
Kuuma rikkilähde tunnettiin jo roomalaisaikana, mutta enimmältään se liittyy maurikauteen, jonka arkkitehtuuria se yhä edustaa.

Ainakin maaseutumatkailusta kiinnostuneiden kannattaa kurkata patolammen rannalla olevan El Ventorron tarjontaa. Työryhmällä ei ole siitä omaa kokemusta.

Kannattaa lukea Espanja.comin erinomainen artikkeli.