Cueva del Tesoro

Tämä on lähes ainutlaatuinen kohde. Kyseessä on meren aikanaan muokkaama luolasto, joka ei siis ole tippukiviluola. Seuraavan vastaavan voit nähdä Mexicossa tai Kiinassa – siinä ne kaikki ovat. On siis edullisinta vierailla juuri tässä luolassa.

Kohdetieto 10/2019:

Luola löytyy Rincon de la Victoriasta, Málagan itäpuolelta.

Matkaa kertyy n. 50 km ja aikaa kuluu n. 40 min.
Kannattaa olla tarkkana liittymän suhteen. Siitä on oikein helppo ajaa ohi.
Se on avoinna
15.6. – 15.9.: 10.30 – 13.00 ja 16.30 – 19.00
16.9. – 14.6.: 10.00 – 13.00 ja 15.00 – 17.00
Nämä ovat sisäänpääsyaikoja.
Luolasta tulee poistua tunti kassan sulkemisen jälkeen.
Suljettu 1. ja 6. tammikuuta sekä 24., 25. ja 31 joulukuuta.
Sisäänpääsy
Akuiset: 4,65 €
Lapset 5 – 15 vuotta: 2,75 €
Yli 65 v: 2,75 €
Audio-kuulokkeet (englanti tai espanja) sisältyvät hintaan.
P. 952 406 162
email: cuevadeltesoro@rincondelavistoria.es
Muihin palveluihin kuuluu WC pääsylipun lunastaneille (portin sisäpuolella) ja juoma-automaatti aulassa. Aivan luolan vieressä on upouusi ravintola.
Luola ei sovellu liikuntarajoitteisille vaikka alas pääseekin hissillä. Luolassa on hämärää ja vierailija joutuu nousemaan ja laskeutumaan kiviportaita. Lattia on myös paikoin kostea ja liukas.
Jostain syystä tämä luolasto on huonosti tunnettu verrattuna alueen tippukiviluoliin. Siitä on se etu, että sisällä ei ainakaan talvikaudella ole tungosta. Toisaalta valitsimme luolaston elokuun kohteeksi, koska se on mainio paikka päästä hetkeksi jäähdyttelemään.

Liikuntarajoitteisille tai vain mukavuuden haluisille on tarjolla hieno vaihtoehto:
Voit tehdä virtuaalimatkan luolaan mukavasti kotisohvalta.
Tämän nojatuoli- tai sohvamatkan toteutus on todella hieno. Sitä kannattaa suositella meillekin, jotka olemme luolaa fyysisesti kolunneet.
Luolan esittely on osa Rincon de la Victorian erinomaisesti toteutettua nettisivustoa. Kannattaa tutustua koko sivustoon. Kieleksi voi valita espanjan tai englannin. Avattuasi linkin, valitse kieli ja odota hetki. Aloituskuvan luolamaalaukset vaihtuvat virtuaaliesittelyksi, jota voit itse ohjata.

Luolaan tutustuminen
Sisäänkäynniltä laskeudutaan alas luolaan joko portaita tai mukavasti hissillä. Yleisölle avoin luola koostuu seuitsemästä ’salista’, jotka ovat saaneet nimensä löydösten tai muotojen mukaan. Audiokuulokkeilla on tietoisku jokaista osaa kohden. Luolasta on löydetty sekä ihmisten että eläinten jäämistöjä ja esineitä sekä seinämaalauksia. Löydetty esineistö on esillä Madridin arkeologisessa museossa.

Sala de Virgen – Neitsyen sali
Osa on saanut nimensä, koskla sen löysi Don Manuel Lanza Palacio 12.10.1951 Virgen Pilarin päivänä. Salista on löytynyt keramiikkaa niin paleoliittiseltä kuin maurikaudeltakin.

Sala de Marco Craso – Marcus Crassuksen sali
Tarinan mukaan roomalainen tribuuni Marcus Linius Crassus piileskeli joukkoineen luolassa 8 kuukauden ajan, kun hänen vanhempansa ja veljensä oli murhattu ja hän itsekin oli hengen vaarassa. Myöhemmin Grassuksesta tuli Julius Cesarin ensimmäisen triumviraatin jäsen ja Ceasarin velkojen maksaja. Vaiheet tunnetaan historioitsija Plutarkhoksen kirjoituksista. Wikipedia.

Sala de Águila – Kotkan sali
Sali on saanut kalliossa olevan kotkaa muistuttavan luonnon muodon vuoksi.

Noctilucan – Kuun jumalattaren sali
Alunperin 8. vuosisadalata eaa peräisin olevaa foinikialaista jumalatarta on palvotto kaikkialla välimeren alueella. Salissa on uhrialttari, josta on löydetty uhrattujen eläinten tuhkaa. Noctilucan patsas löytyy Rincon de la Victorian rantakadulta.
Noctiluca tai Malac oli pimeän valaiseva jumalatar. Hän oli myös hedelmällisyyden, elämän ja kuoleman jumalatar.
Málagan rannikolle voi ajoittain ajelehtia pieniä tulirakkoja: Ihmiset uskoivat, että ne kuuluivat Noctilucalle ja palvoivat niitä sellaisina.
Niinpä tulirakon latinankielinen nimi on Noctiluca scintillans.

Sala del Volcán – Vulkaanisali
Tämä sali ulottuu syvälle maan alle. Yleisö pääsee ainoastaan kurkistamaan kaiteen takaa avautuvaa syvyyttä. Sijaintinsa vuoksi sali on muita lämpimämpi ja ilmassa on hieman vähemmän happe, mutta kyllä sitä riittää hengittämiseen.

Sala de los Lagos – Järvisali
Vulkaanisalilta palataan Nwitsytsaliin, josta jatketaan vastakkaiselle puolle. Järvisalissa on pieni lampareita, joissa virtaa kallionhalkeamista tihkuva vesi. Tämä on ilmeisesti pitänyt luolassa oleskelleet hengissä. Sali on myös ainoa, jossa tihkuva makea vesi on päässyt muodostamaan pieniä tippukivimuodostelmia.

Sala de pinturas rupestres – Seinämaalausten sali
Tämä osa on suljettu yleisöltä tutkimuksen vuoksi.

Luola on siis aikoinaan ollut meren alla ja noussut sitten pintaan samaan tapaan kuin Torcalin vuoret. Luolalla on pitkä historia ja siihen liittyy monia mielenkiintoisia tarinoita.

Aarreluola
Nimensä luola on saanut tarinasta, jonka mukaan maurien Almoravidi-suvun viimeinen hallitsija Tashfin ibn Ali (hallitsi 1143-1145) olisi kätkenyt suvun keräämän aarteen luolaan hävittyään Oranin taistelun Almohadeja vastaan. Tashfin pakeni Almeriaan, josta hänen piti joukkoineen paeta laivalla, mutta yön pimeydessä hän putosi hevosineen vuorenseinämältä ja kuoli maaliskuun 23. tai 25. päivä 1145.
Tarinan toisti kirjoituksissaan 1600-luvulla Fray Antonio Agustin de Milla y Suazo. Näin taru on jäänyt eloon. Aarten etsijöitä on ollut monia, mutta ainakaan tunnettuja löytöjä ei ole tehty.

Myöhemmin 1800-luvun alkupuolella sveitsiläinen Antonio Nari ryhtyi tosissaan etsimään aarretta. Hän käytti etsintäänuseita vuosia. Hänen etsintämenetelmänsä olivat jossain määrin voimaperäisiä ja niinpä hän kuoli 1847 räjäyttäessään tietään eteenpäin luolassa.

1900-luvulla Málagalainen tutkija käytti 38 vuotta luolan titkimiseen. Hänkin oli vakuuttunut aarteen olemassa olosta. Hänen tutkimuksensa toivat esiin arvokasta arkeologista tietoa, mutta eivät aarretta – paitsi viisi dinaarikolikkoa mauriajalta.

Muita juttuja suomeksi: Óle-lehti, Espanja.com.