Córdoba

Córdobassa tapahtuu ja on aina nähtävää. Sydänkesän helteet saattavat tuntua suomalaisesta hiukan tukalilta, joskin hiki kyllä kuivuu iholla välittömästi. Paita märkänä ei siis tarvitse vaeltaa.
Kaupungilla on esimerkillisen hyvä sivusto matkailijoille!
Córdobaan tulee matkaa Fuengirolasta n. 200 km. Autolla se merkitsee parin tunnin ajelua hyviä moottoriteitä pitkin.
Toinen hyvin suositeltava vaihtoehto on junamatka Málagasta. Väli Málaga-Córdoba taittuu n. tunnissa hiukan valitun junan mukaan. Sitten tietenkin päälle liittymäliikenne Málagan rautatieasemalle. Junavuoroja on erittäin tiheästi ja liput voi ostaa netistä. 60 vuotta täyttäneet voivat aluksi hankkia Tarjeta Doradan, jolla saa eläkeläisalennusta n. 40%. Doradan saa kaikista miehitetyistä lippupisteistä. Ikä pitää todistaa henkilökortilla tai passilla. Asuinpaikkaa Espanjassa ei vaadita.

Cruzes de Mayo – Toukokuun ristit
Juhlaa vietetään huhti-toukokuussa, vuonna 2020 29.4. – 3.5.
Se ajoittuu yleensä niin, että päättyminen osuu toukokuun ensimmäiselle sunnuntaille.

Image by José Fernández Reina from Pixabay

Juhlaa vietetään kaikkialla katolisissa maissa. Córdobassa nykyinen perinne alkoi 1700-luvulla ja siitä muodostui kilpailu 1953 alkaen. Uskonnmolliset veljeskunnat ja asuinyhteisöt kilpailevat siitä, kuka koristelee kauneimman ristin. Koristeluun osallistuvat etenkin naiset ja aikanaan tämä yhteisöllinen iloinen toiminta antoi myös mahdollisuuden nuorille tavata toisiaan.
Espanjalaiseen tapaan juhlaan liittyy myös musiikki ja erilaiset katutapahtumat.

Juhlan taustalla on tarina, jonka mukaan Rooman keisari Konstantinus I suuri voitti Mulviuksen sillan taistelussa ylivoimaisen vihollisen ristinmerkin avulla. Voiton jälkeen hän lähetti kristityn äitinsä Helenan Jerusalemiin etsimään Jeesuksen todellista ristiä. Paikallisten oppineiden avulla Helena löysikin Golgatan mäeltä kolme veristä ristinjäännöstä. Testatakseen ristien aitoutta ja voimaa hän asetti ristinjäännökset kunkin vuorollaan sairaiden ja jopa kuolleiden päälle. Oikeaksi osoittautunut risti paransi sairaat ja herätti kuolleet.
Pyhä Helena – wikipedia.
Konstantinuksen kaudella päättyivät kristittyjen vainot Roomassa, mutta Konstantinus otti kasteen vasta kuolinvuoteellaan.

Patíos de Córdoba
Tässä juhlassa kaupunkilaiset kilpailevat kaupungin kauneimman pation (sisäpiha) tittelistä. Silloin matkailijalle avautuvat sellaisetkin yksityiset patiot, jotka yleensä ovat suljettuina. Jos käyt kaupungissa muuna aikana, voit silti tutustua aiheeseen ainakin näissä paikoissa:

Patio-juhlien vierailijakeskus
Täältä saat lisätietoja kautta vuoden ja ainakin häivähdyksen siitä, mistä on kyse.

Viana palatsi
Häkellyttävän kaunis paikka keskellä karua kaupunkia. Palatsissa on myös pieni matkamuistomyymälä, josta voit ostaa vaikkapa kauniisti pullotettua oliiviöljyä tuliaisiksi.

Image by David Sanchez from Pixabay

La Feria Córdoba Nuestra Senora de Salud
Tämä on tyypillinen juhlaviikko ja paljolti samanlainen kuin muillakin paikkakunnilla vietettävät. Se vastaa esim. Fuengirolan Rosariota. Juhla-alue on Guadalquivir-joen rannalla. Juhla on tyypillisesti toukokuun viimeisellä viikolla. Vuonna 2020 23.5. – 30.5. Juhla avataan musiikin ja ilotulituksen voimalla perjantaina 23.5. klo 24.00.

Córdoba on myös ollut erittäin merkittävä tieteen- taiteen ja kulttuurin keskus muslimiaikana. Tiesitkö, ettäyksi Guadalquivirin ylittävistä silloista on nimetty tiettävästi ensimmäisen omatekoisella lentolaitteella lentäneen ihmisen Abbás ibn Firnásin kunniaksi. Hän kiipesi vuoren huipulle ja kiinnitti itseensä kotkan sulkia, joiden turvin hän hyppäsi laskuliitoon. Aikalaisrunoilijan mukaan hän liitti itseensä kotkan sulat, mutta ei kotkan voimia. Liito onnistui, mutta laskeutumisnopeus oli aivan liian kova ja Firnás loukkaantui vakavasti. Hän oli aikakautensa nero, joka kehitti monia hyödyllisiä laitteita ja menetelmiä, esim. silmälasien esiasteen, taittoa korjaavan linssin.
Abbás ibn Firnás – wikipedia.
Abbás ibn Firnásin silta – wikipedia.