Klubin ladyen toiminta käynnistyi epävirallisissa merkeissä hyvin pian 1992 klubin perustamisasiakirjan allekirjoittamisen jälkeen. Vain muutamaa kuukautta myöhemmin ladyt tapasivat Seija Tuiskun kotona Torremolinoksessa. Hänen lisäkseen tapaamiseen osallistuivat Regina Joenranta, Sinikka Kuusisto, Hilkka Mattinen, Pia Granroth ja Mirkka Heiniö.
Pöytäkirjoja ei alkuun pidetty, joten ladyen virallisen toiminnan voidaan katsoa alkaneen vuoden 1995 toukokuussa. Ladyt kokoontuivat säännöllisesti vuoden 1993 kevään ja syksyn sekä seuraavan vuoden aikana Regina Joenrannan kotona. Alkuvuosien painopisteenä olivat ahkerien kätten työn tulokset, muuttuakseen tulevina vuosina mittaviksi peseta-, sittemmin europohjaisiksi arpojen myynnillä ja muulla toiminnalla saaduiksi varoiksi. Ne käytettiin eri avustuskohteisiin.
Gala Primaveran arvat, leidien tuottava keksintö
Klubin pääaktiviteetista, vuosittain järjestetystä Gala Primavera -kevättanssiaisissa ladyen myymästä ”kukka-arvasta” tuli eräs tuottavimmista myyntikohteista. Sitaatit sen osalta ovat paikallaan, koska arpa on jatkuva ladyen ideoinnin ja tuotekehittelyn kohde. Se on toteutunut milloin kangastulppaaneina, kaulassa pidettävinä maalattuina kivikoruina, suomalaisesta katajasta tehtyinä voiveitsinä ja tuohiropposina.
Kukka-arpa on aina luonnonmateriaaleista ladyjen omin käsin tekemä. Monimuotoisuudestaan huolimatta kukka-arvat ovat vuodesta toiseen säilyttäneet suosionsa tuottaen merkittävät varat jaettaviksi moniin tarkoituksiin.
Málagan lastenkoti avustuksen kohteena
Ladyen ensimmäiseksi mittavaksi kohteeksi nousi Málagan lastenkodin auttaminen. Lakanatalkoiden tulos oli 43 lakanaa ja 62 tyynyliinaa. Lastenkotia avustettiin myöhemmin myös yhdessä klubiveljien kanssa rahallisesti tapahtuneen remontin toteuttamisessa. Vuosituhannen vaihteessa ladyt hankkivat kummilapsen Guatemalasta vastaten hänen koulutuksestaan ja ylläpidostaan neljän vuoden ajan.
Ladyen aktiviteettivaroja on lahjoitettu heidän itsensä ehdottamiin kohteisiin. Ensin oli edellä kerrottu Málagan lastenkoti. Sitten lahjoituskohteina ovat olleet suomalainen peruskoulu, viikonloppuisin toimiva Suomi-koulu, Aurinkorannikon ev.lut. seurakunta ja jo muutamana vuonna syöpäsairaiden terminaalihoitokoti Cudeca, jonne on lahjoitettu huomattavat summat. Myös kehitysvammaisten koulua on autettu. Lisäksi on muita yksittäisiä kohteita.
Ladytoiminnan perustajajäsenen Granrothin mielestä varojen ohjaaminen heidän ehdottamiinsa kohteisiin on ladytoiminnan kynnyskysymys:
”Me pidämme kiinni tuosta periaatteesta. Ladyjen pitää saada tuntea, ettei aktiviteeteilla vain kerätä varoja, vaan jakamalla niitä itse esittämiimme kohteisiin, ladyjen motivaatio säilyy.”
Ei pelkkää varainkeruuta
Klubissa hyvä ja aikaansaava ladyjoukko. Perustajajäsen Regina Joenranta sanoo monivuotisen ladytoiminnan parissa tekemänsä työn antavan hyvän mielen. Puheenjohtajana ja sihteerinäkin toiminut Kasi Heikkinen muistuttaa, ettei pelkkä rahan kerääminen avustustoimintaan saisi muodostua pääasiaksi, vaan myös muunlaista ladytoimintaa tarvitaan.
Suomessa asuva, Aurinkorannikon Leijonien ladytoimintaan satunnaisesti osallistuva Sointu Peltola pitää klubiveljien ja ladyen yhteistoimintaa hyvänä. Veljet luovat edellytykset järjestämällä eri tilaisuuksia ja ladyt keräävät rahaa esimerkiksi arpojen myynnillä.